kidneywort_1680_x_10501
 
 

Snuffelspeelgoed, wat is het en wat doet het?

 

Als u gaat googelen op snuffelspeelgoed of zoekspelletjes ziet u van alles langskomen. Snuffelspeelgoed is speelgoed waarbij het de bedoeling is dat de hond of kat door te snuffelen, te ruiken, geactiveerd wordt om na te gaan denken hoe hij het lekkers dat erin verstopt zit eruit kan krijgen. Dit kunt u aanbieden door zelf iets te bedenken (bijvoorbeeld lekkers in een opgerolde handdoek doen) maar u kunt ook speeltjes kopen in diverse uitvoeringen die hiervoor geschikt zijn.

Snuffelspeelgoed, verkocht door Bloesemdroom

 

 

 

Waarom zou u dit door uw dier laten doen?

 

Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken:

 

- Als uw hond of kat geblesseerd is en niet mag rennen of wandelen.

- Als u uw hond of kat geestelijk wilt uitdagen.

- Als uw hond nog te jong is voor volledige wandelingen maar u merkt dat de pup wel toe is aan uitdaging. Op deze manier voorkomt u ongewenst gedrag door verveling.

- Als u het zelf oplossend denkvermogen van uw hond of kat wilt activeren of stimuleren.

- Als de omgeving buiten voor de hond of kat niet veilig is, vanwege bijvoorbeeld vuurwerk, en uw dier toch uitdaging nodig heeft.

- Als uw hond of kat angstig is en een succes beleving meewerkt aan het zelfvertrouwen.

- Als uw hond of kat zijn eten te snel opschrokt en u het op een andere manier wilt aanbieden.

 

Eigenlijk voornamelijk alle situaties waarin u geen bewegingsactiviteit kunt of wilt bieden maar u uw huisdier wel mentaal/geestelijk tevreden wilt hebben.

Via de volgende link ziet u een filmpje van een jonge wite herder, tijdens benchtraining bezig met snuffelspeelgoed:
benchtraining met snuffelfloss

Maar dit filmpje wil ik u ook niet onthouden, een kat tijdens de dagen rond de jaarwisseling die uitdaging krijgt via een snuffelmat:
kat rond de jaarwisseling met snuffelmat
 

Snuffelmat, ook voor de kat!                                                  Snuffelmatten, geschikt voor katten

 

 

Is elk speelgoed geschikt om voer in aan te bieden?

 

Als er een plek is om voer in te verstoppen, kunt u van alles gebruiken om snuffelspeelgoed van te maken. Zodra uw dier moeite moet gaan doen om het lekkers te krijgen, is het geschikt. Let er wel op dat het gebruikte materiaal niet te klein is en geen gevaarlijke stoffen bevat.

 

Als u op zoek gaat naar snuffelspeelgoed, is het goed om rekening te houden met het volgende:

 

- Moet het op één plek blijven liggen, bijvoorbeeld bij een blessure? Dan is de snuffelmat een goede optie. U kunt hier altijd een stoelpoot op zetten om het op één plek te houden.

- Is het voor een pupje, let er dan op dat het niet te moeilijk is voor de pup. Het is belangrijk dat de pup positieve ervaringen op doet.

- Wilt u uw huisdier geestelijk uitdagen, zorg dan dat het lastiger is om bij de beloning te komen.

- Wat voor beloning wilt u gaan gebruiken en is dit te combineren met het speelgoed dat u ziet?


Snacks, verstopt in fleece snuffelspeelgoed

 

 

 

Hoe leer je je hond of kat hier mee bezig te zijn?

 

U begint door het voer op het speeltje te leggen. Zo gaat het dier de link leggen met het speeltje en de beloning. Lukt dit, dan zorgt u dat de beloning steeds verder in de daarvoor bestemde ruimte gestopt wordt zodat het lastiger wordt om het eruit te halen.

 

U kunt al heel jong beginnen met het aanleren van denkspelletjes, juist voor pupjes en kittens kan dit een mooie bezigheid zijn.

 

Het lastige voor ons als baasjes is om het echt zelf te laten ontdekken en niet te helpen bij het zoeken naar de beloning. U begint met een paar minuten waarbij makkelijk succes wordt behaald. Dit kunt u in moeilijkheid en in tijd uitbouwen, net naar wat uw dier aan kan.

 

Heeft u een sloper? Begin dan heel rustig met het aanleren en leer uw hond (meestal zijn dit de slopers, niet de katten) dat het om het voertje gaat en niet om het slopen. Pak het speelgoed echt op tijd weg, voor er gesloopt gaat worden om te kijken of er toch nog wat in zit.

Dat u al heel jong kunt beginnen met snuffelspeelgoed, ziet u op het volgende filmpje van een aantal jaren terug:
Puppen Jin Joon's Dream met snuffelkleed

 

 

 

 

 

Wanneer geef je snuffelspeelgoed?

 

De redenen waarom, zijn hierboven al genoemd.

Maar het wanneer, is een ander punt.Samen spelen met een snuffelmat

 

U geeft het niet als de hond of kat alleen is. Het mag niet gebeuren dat uw hond op zoek blijft gaan naar een beloning en hiervoor het speeltje sloopt en zo gedeeltes op kan eten. Dus altijd onder toezicht!

 

Wilt u het gebruiken om uw dier rustiger te laten zijn als u weggaat, doe dit dan voor uw vertrek.

 

U bent erbij en als u denkt te merken dat de beloning opgegeten is, pakt u het speeltje af. Dit kan bijvoorbeeld door te ruilen.
U geeft nog een laatste beloningssnack en ondertussen pakt u het speeltje weg en ruimt het op.

 

Heeft u meerdere huisdieren? Denk dan goed na of u het aan de dieren samen kunt aanbieden of dat er toch wat voedselnijd heerst waardoor het beter is om de dieren apart hiermee bezig te laten gaan.

 

 

Hygiëne en snuffelspeelgoed.

 

Als u speelgoed koopt waar eten in gebruikt kan worden, let er dan op dat u het goed schoon kunt maken.

 

Stoffen speelgoed, bijvoorbeeld van fleece, kan in de wasmachine op maximaal 30 graden gewassen worden. Dan tijdens dit wasprogramma niet te hard laten centrifugeren zodat de vorm goed blijft. Dit is zowel bij de snuffelmatten als bij het snuffelspeelgoed.

 

Kunststof of hard snuffelspeelgoed, moet u goed kunnen schoonmaken zodat er geen etensresten in achterblijven. Bijvoorbeeld door het af te wassen met een borstel.

Eend als snuffelspeelgoed, verkrijgbaar met en zonder piep

 

 

 

Welk speeltje is geschikt voor mijn dier?

 

Eigenlijk, alle soorten. U ziet op deze pagina verschillende uitvoeringen van dit speelgoed maar er is nog veel meer te koop of zelf te maken.

 

Er zijn matten in verschillende uitvoeringen, maar ook speeltjes met en zonder piep en verschillende moeilijkheidsgraden. Zo is de slak wat moeilijker omdat deze eerst uitgerold moet worden, maar om deze aan te leren kunt u beginnen met deze afgerold aan te bieden.

 

 

Probeer het eens met uw huisdier, dit levert plezier voor twee op. Voor uw dier om dit te mogen doen en voor u om te kijken hoe probleemoplossend en slim onze dieren zijn.

Het plezier dat uw dier hierin kan vinden, ziet u goed op het volgende filmpje van een bearded collie met een snuffelharmonica:
Dottie met snuffelspeelgoed, de snuffelharmonica

 

Slak als snuffelspeelgoed, kan worden uitgerold

Heeft u vragen of wilt u meer zien? Dan kunt u mij benaderen via www.bloesemdroom.nl.

 


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN