kidneywort_1680_x_10501
  Ervaringsverhalen over gebruik van de essentiële oliën bij mensen

  Ervaringsverhalen over gebruik van de essentiële oliën bij dieren

  Producten voor de oliën kunt u hier bestellen

  Capsules met essentiële olie

   Flesjes olie van Young Living

   Kennismakingsflesjes van Young Living, 2 ml

  Hangers voor gebruik met essentiële olie

  Pluche Beestjes met essentiële olieEssentiële olie van Young Living

Op deze pagina wil ik u wat informatie geven over de essentiële oliën. U bent hier omdat u interesse heeft in het gebruik hiervan. Er is veel over te vinden, maar ik zal u hier in het kort een uitleg geven.

Essentiële olie, ook wel etherische olie genoemd, wordt al duizenden jaren gebruikt. Het eerste gebruik is gevonden rond 3000 jaar voor Christus, in China. Daarvandaan is het verspreid naar landen als Egypte, waar oliën gebruikt werden in het dagelijkse leven maar ook in de medische wereld.

Net als andere takken van natuurlijke gezondheidszorg, is het iets op de achtergrond geraakt toen er voor veel kwalen makkelijker te produceren geneesmiddelen kwamen. In de huidige tijd komt het besef weer terug dat de natuur ons al veel aanreikt wat het leven voor ons kan veraangenamen. Gelukkig komen de oliën hierdoor ook weer in beeld. Toch is dit niet iets om zomaar te gaan gebruiken, in tegenstelling tot de remedies van Bach Bloesem, kan verkeerd gebruik vervelende gevolgen hebben.

De oliën worden gewonnen uit delen van planten. De vloeistof die gewonnen wordt, wordt olie genoemd. Het is mengbaar en daardoor ook goed te gebruiken. De olie is namelijk enorm sterk en kan vaak niet puur gebruikt worden.

Een paar aandachtspunten, die ik hierna verder zal verklaren:

- Essentiële olie kan het best gebruikt worden zonder chemische toevoegingen.
- Essentiële olie kan nooit het advies en bezoeken van een arts of dierenarts vervangen.
- Essentiële olie kan op diverse manieren ingezet worden.
- Essentiële olie werkt in op geest en lichaam.
- Essentiële olie is niet altijd veilig om te gebruiken.

- Essentiële olie kan het best gebruikt worden zonder chemische toevoegingen.

U gaat kijken naar de essentiële oliën en doet dit waarschijnlijk onder andere omdat dit een natuurlijke manier is die past bij een bewuste manier van leven.
Toch zijn er veel oliën waar wel chemische toevoegingen in zitten. Als u weet dat het proces van de olie in uw lichaam juist zo mooi werkt omdat de moleculaire structuren voor mens en dier gelijk zijn aan die van de plant waar het uit gewonnen wordt, spreekt het vanzelf dat de olie zonder extra toevoegingen moet zijn.

Zelf werk ik met de olie van Young Living. Niet de goedkoopste, maar ik durf te zeggen, wel één van de beste en meest betrouwbare. Zij hebben over de hele wereld hun eigen boerderijen waar aan hoge standaarden voldaan moet worden voor de gewonnen olie gebruikt mag worden. Het hele proces vanaf het zaaien tot aan het oogsten van de olie staat vast beschreven zodat er geen ongewenste bestanddelen toegevoegd worden. De controle hierop is scherp. Het kan ook voorkomen dat een olie tijdelijk niet leverbaar is. Young Living wil niet aan kwaliteit inleveren om toch te kunnen leveren. Dus valt een oogst tegen of is deze mislukt, dan verkopen zij het product tijdelijk niet.

Andere oliën kunnen komen van planten die bijvoorbeeld behandeld zijn met gif tegen insecten. Of tijdens het proces wordt iets toegevoegd om dit te versnellen of om het langer houdbaar te maken. Ook wordt er geregeld iets toegevoegd om een olie prettiger te laten ruiken. Dan gebruikt u geen pure olie en krijgt u toch te maken met chemische bestanddelen die meer kwaad dan goed doen.

Op elk flesje mag gezet worden dat de olie biologisch is. Dit betekent helaas niets. De enige manier om zeker te weten of u een pure olie gebruikt, is u verdiepen in de producent. Bij Young Living heb ik dit al voor u gedaan en ik sta achter hun producten en achter hun werkwijze.

- Essentiële olie kan nooit het advies en bezoeken van een arts of dierenarts vervangen.

De werking en effecten van de essentiële oliën kunnen indrukwekkend zijn. Er kan veel verlichting bereikt worden bij klachten, zowel lichamelijk als psychisch.
Toch mag u nooit de arts overslaan.

Zoals de natuur ons veel geeft, is de wetenschap ook bijzonder nuttig. Vergeet u dit nooit.

Gebruik de oliën als ondersteuning of als verlichting.

Als u olie bestelt voor uw kind of uw dier of voor uzelf, vergeet dan nooit te vermelden of er lichamelijke klachten zijn en of u , uw kind of uw dier hier medicijnen voor gebruikt.
Sommige oliën kunnen namelijk klachten verergeren (onder andere benauwdheid en epilepsie) of de werking van medicijnen verminderen.

- Essentiële olie kan op diverse manieren ingezet worden.

U kunt de olie op verschillende manieren inzetten. De meest gebruikte zijn:
* Via een diffuser. De olie wordt in water gedaan welke verhit wordt. De stoom en daardoor de olie worden zo via de lucht verspreid.
* Via een doekje of geursteen. Een paar druppels op een doekje of geursteen en de lucht gaat in de betreffende ruimte rond.
* Via inademing. Een paar druppels op de handpalm (vaak nog verdund met een draagolie), de handpalmen worden op elkaar gewreven. Daarna wordt een kom van de handpalmen gemaakt en hier wordt door het dier of mens in geademd.
* Via smeren of massage. De olie wordt verdund met een draagolie waarna deze kan worden gesmeerd of gemasseerd.

- Essentiële olie werkt in op geest en lichaam.

Essentiële olie werkt in op het geheel van lichaam en geest. Soms worden lichamelijke klachten veroorzaakt door geestelijke spanning. Het mooie van de olie is dat u dan beiden kunt behandelen. Andersom is dit net zo, van veel lichamelijke pijn wordt niemand vrolijk.

Vergeet dus niet om ook naar het geheel te kijken. Is de klacht een op zichzelf staand iets, of is er meer aan de hand?

- Essentiële olie is niet altijd veilig om te gebruiken.

De olie van Young Living is geconcentreerd. Er wordt snel te veel van gebruikt, wat weer andere effecten kan geven.

Heeft u, uw kind of uw dier een aandoening of ziekte? Worden er medicijnen gebruikt? Laat dit dan weten voor u de olie gaat kopen. Sommige oliën mogen dan niet gebruikt worden. Dit omdat zij de aandoening kunnen verergeren of de werking van de medicijnen verminderen.

Ook is het zo dat bij dieren het reukorgaan veel beter ontwikkeld is dan bij de mens.

Even een voorbeeld: heeft u een geur waar u echt onpasselijk van wordt? Denkt u zich eens in dat u in een ruimte moet zitten die hier naar ruikt en u kunt niet weg. Al zou u door het raam moeten gaan, u gaat echt de ruimte uit. Zorg dat uw dieren ook altijd de ruimte kunnen verlaten die u gebruikt of dat zij ver van de geur af kunnen gaan. Dieren zoeken zelf de oorsprong van de lucht op als zij dit prettig vinden, maar moeten ook de ruimte krijgen om er iets verder vanaf te gaan. U kunt een geur altijd voorzichtig (op afstand) introduceren en dan de afstand steeds verkleinen.

Bij katten is het zo dat niet alle oliën veilig te gebruiken zijn. Tea tree bijvoorbeeld is giftig voor katten. Veel citrusachtige oliën zijn niet prettig voor de kat. Dit is omdat de kat een enzym in de lever mist waardoor zij de fenolen niet goed af kunnen breken die in die oliën voorkomen. Geef uw kat de kans om weg te gaan en u merkt vanzelf of hij de gebruikte geur wel of niet prettig vind.

Bij konijnen, cavia's en chinchilla's is het zo dat zij hun voedsel pas verteren in hun darmstelsel. Etherische oliën hebben vaak een antibacteriële werking. Daarom is het advies om de olie bij deze diersoorten niet inwendig te geven maar het bij hen alleen te verdampen of te geven door hen te aaien met de olie op uw hand.

Bestanddelen van de olie en hun werking.

Etherische oliën bestaan vaak uit tussen de 80 en 300 natuurlijke bestanddelen. Denkt u hierbij aan:
* Monoterpenen (ontstekingsremmend, neutraliserend, antioxidant).
* Sesquaterpenen (verzachtend voor ontstoken weefsel, zuurstofverhogend in de hersenen).
* Esters (antischimmel, mentale balans).
* Aldehyden (antimicrobieel, ontstekingsremmend).
* Ketonen (pijnstillend, celregeneratiebevorderend).
* Oxiden (opent luchtwegen en sinussen).
* Fenolen (antiseptisch, antimicrobieel).

Door te weten welke oliën deze bestanddelen hebben, kan gekeken worden of een olie bij een probleem past en hiervoor ingezet kan worden.

Young Living heeft bij elke olie een uitgebreide uitleg die ik kan bekijken, dit geeft meer kennis en daardoor meer vertrouwen in het inzetten hiervan.

Er is heel veel mogelijk en heel veel kennis om op te doen. Zover mijn kennis reikt, zal ik u helpen. Maar het kan ook gebeuren dat ik u verwijs naar een collega die ook werkt met oliën van Young Living en gespecialiseerd is in het gebied waar u in zoekt.

Bij elke bestelling van de oliën is het verstandig om rekening te houden met het gewicht van het dier en soms ook met de diersoort.

Mocht er een lichamelijke aandoening zijn of medicijnen gebruikt worden, vraag ik u dit altijd even te melden bij de opmerkingen op het bestelformulier.

Ervaringen met de oliën kunt u lezen op de volgende pagina:
Ervaringen met olie.

Zo hoop ik u en uw dier weer wat meer te kunnen helpen om te genieten van het leven en het vele moois wat er in ons leven is. 

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN