Tuigen - op maat en naar wens gemaakt.


Voor uw hond heeft u de keuze uit een hondentuig en een halsband. Zelf heb ik voor mijn honden een voorkeur voor een tuig en ik wil u graag uitleggen waarom.

Als u met uw hond aan de lijn loopt, is er bij de meeste honden een moment dat ze trekken. Al wilt u dit niet en zult u dit corrigeren. Of uw hond ziet ineens een kat aan de overkant en wil hierheen. Ook dan komt ineens de lijn strak te staan. De druk komt dan op de nek van de hond. Als dit vaak met veel kracht gebeurd, is de kans op blessures groot. Veel honden lopen met nekklachten rond zonder dat wij het weten. Wist u dat de nek van de hond neurologisch gezien niet eens zoveel verschilt van onze nek? Nu u dit weet, doe dan eens een halsband bij uzelf om en voer hier regelmatig druk op uit. Dit voelt uw hond ook...

Pijn in de nek door correcties met blessures als gevolg, geïrriteerde strottenhoofden door constante druk van de halsband. Het komt allemaal voor. De oefening die nog veel gegeven wordt van het wandelen zonder trekken is dat u op het moment dat de lijn strak staat abrupt omdraait en de andere kant op loopt. Weer een correctie op de nek. We zijn bij pups zo voorzichtig met de heupen, maar vergeten dat ook de rest van het lijf nog niet klaar is met uitvormen. Of denkt u aan oudere honden met artrose-klachten. Als dit in het bewegingsstelsel zit, zit het ook in de nek. Er zijn veel pijnklachten die terug te brengen zijn naar het gebruik van de halsband en die simpel op te lossen zijn door deze honden met een tuig te laten lopen. 

Ik zal in het kort een aantal redenen opnoemen wanneer een tuig beter is om te gebruiken voor uw hond:
- Bij nek/rugklachten ontziet u het blessuregebied.
- Bij irritaties aan het strottenhoofd/slokdarm krijgt dit de kans om te herstellen.
- Als de hond regelmatig overmatig trekt, kan dit neurologische problemen voorkomen of helpen herstellen. 
- Als de hond een onaangenaam gevoel ervaart bij het wandelen met de halsband, zelfs tot pijn toe, kan dit agressief gedrag veroorzaken. Als u een hond heeft die normaal geen ongewenst gedrag vertoont maar aan de lijn wel, sluit dan ook voor uzelf uit dat dit niet komt doordat de hond pijn heeft van de halsband. De hond legt de link naar de halsband niet, maar zal wel anders reageren op zijn omgeving. 

Natuurlijk is de halsband handiger: sneller om en sneller af. En als u een hond heeft die het prima doet met de halsband is er helemaal geen reden om over te stappen naar een tuig. 

Wilt u een tuig gaan gebruiken, dan zijn daar ook weer meerdere mogelijkheden in. Vaak is het moeilijk om een goed passend tuig te vinden, terwijl dit wel heel belangrijk is. Ook om alle bovenstaande redenen moet een tuig goed zitten. Voor verschillende hondenrassen is dit vaak een probleem, zij passen het standaard tuig van de winkel niet. Bij Bloesemdroom is het mogelijk om een tuig te laten maken, speciaal voor uw hond. U stuurt een bericht voor welk tuig u de maten wilt nemen. Dan krijgt u van mij een mail met daarin de uitleg hoe u deze maten op kunt nemen. Naar aanleiding van deze maten wordt het tuig gemaakt. 

Hieronder zal ik u de meest gebruikte tuigen laten zien en het materiaal waarvan ik deze voor u kan maken.

Biothane - vergt weinig onderhoud, verkleurt niet en is goed schoon te maken. Het wordt steeds vaker gebruikt in plaats van leren lijnen of banden. Het is in veel kleuren te verkrijgen waardoor het naast praktisch, ook nog eens leuk is om te zien. Het materiaal blijft bij koud weer flexibel en prettig om te hanteren. Het neemt geen vocht op en is kleur-, slijt- en vormvast. 

PPM - een kunststof lijn welke geen vocht opneemt. Het voordeel is dat het daardoor minder snel vies raakt, licht in gewicht is en dit ook blijft als het nat is. Deze lijnen liggen prettig in de hand, ook als ze nat zijn. Het materiaal kan gewassen worden in de machine op 40 graden. 


Het H-tuig

Als dit tuig goed passend gemaakt is, is het zo goed als onmogelijk voor uw hond om hieruit te ontsnappen. 

Aanbevolen voor puppies en angstige honden. 

Het omdoen vraagt wat training omdat er ook een band onder de buik loopt van voor naar achteren. 

Het tuig wat u hier ziet is gemaakt van biothane, het meest geschikte materiaal voor dit tuig.

Kosten van dit tuig, afhankelijk van de grootte die u nodig heeft:
Kleine rassen - € 17,50
Middelgrote rassen - € 22,50
Grote rassen - € 30,--

   

=================

Het instap-tuig

Wordt vaak gebruikt bij kleinere rassen, maar kan ook prima voor de grotere rassen.

Bij het omdoen stapt uw hond ín het tuig met zijn voorpoten waarna u het bij de buik dichtdoet. Boven de gesp zitten twee sluitpunten die u in de musketonhaak van de lijn doet. Zo wordt de druk beter verdeeld.

Het tuig kan gemaakt worden van Biothane en PPM. Voor kleinere honden wordt Biothane geadviseerd omdat dit met de drukpunten dan prettiger zit voor de hond.

Kosten van dit tuig, afhankelijk van de grootte die u nodig heeft:
Biothane:  
€ 22,50 (kleine rassen), € 27,50 (middelgrote rassen) en € 35,-- grote rassen)
PPM:
€ 17,50 (kleine rassen), € 22,50 (middelgrote rassen) en € 27,50 grote rassen)

    

=================

U-tuig

Wordt vaak gebruikt bij honden die trekken. De musketon wordt voor bij de borst vastgemaakt. Als de hond trekt, komt hij niet waar hij wil omdat hij zichzelf overdwars zet op die manier. Te verkrijgen met alleen het bevestigingspunt voor aan de borst, maar ook met een extra bevestigingspunt bovenop de rug. Dit voor als u wilt wandelen zonder de aandacht op het niet-trekken te hebben. 

Het tuig kan gemaakt worden in Biothane en PPM.

Kosten van dit tuig afhankelijk van de maat die u nodig heeft:
Biothane:
€ 22,50 (kleine rassen), € 27,50 (middelgrote rassen) en € 35,-- grote rassen)
PPM vanaf € 17,50
€ 17,50 (kleine rassen), € 22,50 (middelgrote rassen) en € 27,50 grote rassen)

      

========================


Borst-tuig

Wordt vaak gebruikt bij honden die dit tuig alleen dragen bij wandelen, bij activiteiten wordt het afgedaan. Het is makkelijk aan te doen, de band wordt om de buik vastgemaakt. Door de bovenkant is het niet geschikt om de hond er meer te laten spelen of rennen. Dit is het meest verkochte tuig. 

Dit tuig kan gemaakt worden in Biothane en PPM.

Kosten van dit tuig afhankelijk van de maat die u nodig heeft:
Biothane:
€ 22,50 (kleine rassen), € 27,50 (middelgrote rassen) en € 35,-- grote rassen)
PPM:
€ 17,50 (kleine rassen), € 22,50 (middelgrote rassen) en € 27,50 grote rassen)

   

=======================


Allround tuig

Dit tuig is geschikt voor meerdere bedoelingen. Door de extra lijn tussen de poten door, komt de hond er moeilijker uit. Door de extra lijnen aan de zijkant richting de lijn wordt de trekkracht beter verdeeld. Deze lijnen zijn los te koppelen, waardoor de hond het tuig om kan houden als hij los gaat. 

Dit tuig kan gemaakt worden van Biothane.

Kosten van dit tuig, ongeacht grootte van uw hond, gemaakt van Biothane € 35,--

      


 


 


 


 


 

Contactinformatie:


Socialmedia:
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN