kidneywort_1680_x_10501
In dit artikel wil ik u vertellen over een poes die depressief gedrag ging vertonen na het wegvallen van haar zusje. Helaas is het verdriet dat wij als mens ervaren bij het dood gaan van een door ons geliefd dier, een gevoel wat ook dieren kunnen ervaren. Zij missen hun levensgezel als deze ineens wegvalt. Sommige dieren stappen hier makkelijker over heen, maar er zijn dieren die hier duidelijk meer moeite mee hebben. 

Pluis is een poes van 8 jaar die samenleefde met haar zus. Deze twee dames waren heel hecht met elkaar en waar de een was, was de ander. Zowel binnen als buiten waren de twee onafscheidelijk. Helaas is dat verleden tijd, want Snoes (de zus van Pluis) werd ernstig ziek en na een korte maar heftige periode van ziekte hebben haar baasjes haar laten inslapen.

Pluis was tijdens het ziektebed van Snoes erg zorgzaam. Zij waste haar zus constant, lag bij haar en paste zich helemaal aan Snoes aan. Snoes is bij de dierenarts ingeslapen zonder dat Pluis hierbij was. Het moment van afscheid nemen kwam voor de baasjes toch nog onverwacht. Er is gekozen voor een waardig einde voor Snoes op het moment dat er geen uitzicht op verbetering meer was. De baasjes hadden daarvoor nog steeds de hoop dat de ziekte van Snoes overwonnen kon worden. Zij gingen dus naar de dierenarts met Snoes in een mandje en kwamen met een lege reismand en veel verdriet terug. Pluis had er altijd moeite mee als haar zus weg was en zij dook altijd direct op het mandje af om haar zus te begroeten. Maar ja, deze keer zat Snoes er dus niet meer in… Pluis is toen rond gaan lopen, al miauwend, en zocht duidelijk naar Snoes. Zo heeft ze een paar dagen lopen zoeken. Heel onrustig en al miauwend. 

Pluis stopte met miauwen, werd stiller en at bijna niet meer. Dit gebeurde allemaal binnen een paar dagen. Na de zorgen en het verdriet om Snoes, kregen de baasjes nu de angst dat Pluis hier verder in weg zou zakken. Op dat moment werd er contact met mij opgenomen om te kijken of we met Bach Bloesem iets zouden kunnen doen voor Pluis. Nog niet al te lang geleden hadden de baasjes nog de twee bijzonder hechte en gelukkige zusjes rondlopen en nu was er eentje dood en de ander zeer passief en teruggetrokken. Een verdrietige situatie, zowel voor de baasjes als voor Pluis.

Pluis heeft een remedie gekregen die haar helpt met het verwerken van het verdriet van het leven zonder Snoes en die haar weer wat levensvreugde terug zou kunnen geven. Al snel was duidelijk dat Pluis weer beter ging eten. Ze kwam weer als ze haar lievelingseten in haar bakje hoorde gaan en at dat dan ook op. Van hier af aan is het langzaam verder gegaan, er bleef vooruitgang in het gedrag van Pluis. Eerst kwam ze weer regelmatig bij haar baasjes om aandacht te vragen, daarna liep ze weer vaker rond en ging ze ook weer naar buiten toe. Ze is duidelijk rustiger dan toen ze nog met Snoes samenleefde, maar heeft wel weer plezier in het leven en zit niet meer stilletjes in een hoekje.

De remedie die Pluis kreeg, had de volgende samenstelling:

  • Star of Betlehem: deze remedie helpt bij het verwerken van schrik of shock die een dier heeft meegemaakt. Zoals Pluis die gevoeld zal hebben, toen Snoes niet meer terug kwam.
  • Sweet Chestnut: deze remedie kan gegeven worden aan dieren die lichamelijk gezond zijn, maar door hun geestelijke wanhoop wel lichamelijke klachten kunnen krijgen. Zoals Pluis doordat ze steeds minder ging eten en mede daardoor ook minder energiek werd 
  • Gorse: deze remedie wordt gegeven aan dieren die geen actie meer ondernemen, die maar stil in een mandje liggen en het leven voorbij laten gaan.
  • Hornbeam: deze remedie wordt gegeven aan dieren waarbij het lijkt alsof ze zich alleen maar lusteloos voelen en zich vervelen. Het kost moeite voor ze om actief te worden, liever worden ze maar met rust gelaten.
  • Mustard: deze remedie wordt gegeven aan dieren die depressief gedrag vertonen: deze dieren zijn er wel, maar zeer teruggetrokken terwijl ze dit gedrag eerder niet vertoonden.
  • Olive: deze remedie helpt dieren die zo’n last van stress hebben (gehad) dat al hun energie hier heen is gegaan en zij nu futloos zijn. Ze zijn geestelijk heel erg moe en slapen veel. Deze remedie geeft weer energie om uit deze vicieuze cirkel te komen.
Deze remedies samen hebben Pluis geholpen om zich wat energieker te voelen en om het idee van het weg zijn van Snoes en zonder haar verder te moeten, te kunnen accepteren. 

Het baasje van Pluis had het idee dat zij Pluis met haar gevoel aan het vermenselijken waren. Maar ik kom het echt vaker tegen: een dier dat achterblijft na het verlies van een maatje (dit kan een mens of een dier zijn) dat echt in de war is en gewoon niet meer gelukkig kan zijn. Soms gaat dit gedrag na een paar dagen over, soms wordt het erger. En dan is het toch mooi als we deze dieren kunnen helpen met het verder gaan met hun eigen leven.

Met Pluis gaat het nu zo goed, dat haar baasjes weer een maatje voor haar op willen gaan zoeken. Pluis is hier nu sterk en actief genoeg voor, ze kan het leven weer helemaal aan.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u mij altijd mailen op els@bloesemdroom.nl

Els
www.bloesemdroom.nl

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN