kidneywort_1680_x_10501
In dit artikel wil ik u het verhaal vertellen van een poezendame op leeftijd die wat wazig en warrig gedrag ging vertonen. Dit is iets waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen, als we het geluk hebben dat onze katten zo oud mogen worden. Het gaat hier om een poes van 15 jaar, haar naam was Mevrouw. Deze naam paste goed bij haar, want het was een statige dame. Zij heeft altijd haar vaste gewoontes gehad, waar zij liever niet van afweek. 

Zo wou zij alleen vers water drinken, er mocht geen andere kat uit de waterbak hebben gedronken. Ook haar slaapgedrag was kenmerkend: op het kussen bij het baasje. Als zij hier niet kon liggen, draaide zij net zo lang rond tot ze haar plekje terug had. Dit was al jaren een vaste gewoonte. Het was echt een poes met voorspelbaar gedrag. Zij eiste haar aandacht op, maar kon ook hevig gepikeerd zijn als haar mensen haar naar haar zin te lang alleen hadden gelaten. Dit vertel ik u om duidelijk te maken dat Mevrouw een duidelijk karakter en haar vaste plaats in haar gezin had. 

Langzaam werd dit anders. Mevrouw leek eerst wat makkelijker te worden naarmate zij ouder werd. Haar gezondheid bleef gelukkig goed en Mevrouw genoot duidelijk van het leven in haar gezin. Totdat zij rare dingen ging doen, die het gezin waar zij woont, niet kon verklaren. 

Midden in de nacht kon zij opeens gaan miauwen terwijl zij op haar kussen lag. De mensen om haar heen, die haar goed kenden, wisten niet waarom zij dit deed en het lukte dan ook niet om haar af te leiden en het miauwen te laten stoppen. Ook gebeurde het dat zij bij de deur ging staan miauwen om aan te geven dat ze naar buiten wilde. Maar als de deur opengedaan werd liep ze het huis weer in in plaats van dat ze naar buiten ging. Als ze aangaf dat ze schoon water wilde en dit werd verschoond, dronk ze er regelmatig niet eens van maar eiste dat ze nog een keer schoon water kreeg. Zo werd de lieve Mevrouw een erg aanwezige poes die niet meer goed begrepen werd. Dit proces beschrijf ik hier in een alinea, maar het totale tijdsverloop waarin Mevrouw dit gedrag ging vertonen is minstens een jaar voordat het gezin waar Mevrouw woont het moeilijk vond worden.

De dierenarts heeft Mevrouw onderzocht, maar met haar 15 jaar was ze nog goed gezond. Er was geen medische oorzaak aan te tonen voor dit gedrag. Dit moet natuurlijk altijd eerst uitgesloten worden. 

Op de leeftijd van Mevrouw ga je dan ook aan andere zaken denken als haar lichamelijke gezondheid goed bevonden is door de dierenarts. Ook katten kunnen bij ouderdom geestelijk wat in de war raken. We hebben een remedie samengesteld voor Mevrouw die haar wat meer bewust van haar omgeving zou kunnen maken. De eerste dagen dat Mevrouw de remedie kreeg sliep ze erg veel. Daarna leek ze wat scherper, wat meer op hoe ze voor die tijd was. Het dwangmatige miauwen op haar kussen in de nacht werd een heel stuk minder en beter te doorbreken. Ook andere dingen, zoals het naar buiten willen maar niet gaan en het constante vragen om schoon water, kwamen veel minder voor. Totaal verdwijnen deed het niet, maar het was wel duidelijk dat Mevrouw met de remedie het warrige gedrag minder vertoonde. Ook merkte het gezin om haar heen op dat ze weer meer contact zocht met hen. Dit vermijden van contact was er ingeslopen, maar aan sommige zaken wen je en dan valt het pas weer op als het gedrag weer wordt zoals eerder.
De remedies die we Mevrouw gaven zijn:

Agrimony * Star of Betlehem* Clematis * Gorse * Honeysuckle

U leest het goed, helaas hebben we het over de verleden tijd. Mevrouw is ingeslapen op de leeftijd van 17 jaar. Maar die laatste twee jaar hebben zij en haar gezin nog volop van elkaar kunnen genieten.

In die periode kreeg Mevrouw regelmatig een flesje Bach Bloesem remedies met dezelfde samenstelling. Als haar gezin merkte dat ze het contact met het heden weer wat kwijtraakte, kreeg ik een mail en stuurde ik een flesje op. Op deze manier lukte het om Mevrouw die laatste levensjaren ook een volwaardig deel te laten zijn van het gezin waar zij vanaf kitten zo’n lange periode heeft mogen leven. 

Els

www.bloesemdroom.nl

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN