kidneywort_1680_x_10501

Hondenhaarspelden: zin of onzin?

 
 

Hondenhaarspeldjes: zin of onzin?

In dit artikel wil ik u uitleggen waarom haarsieraden bij langharige honden soms goed zijn om te gebruiken. Maar eerst wat uitleg waarom sommige honden lang haar hebben bij de ogen.

Bearded Collie met haarspeld

Waarom hebben honden lang haar bij de ogen?

Een paar voorbeelden:

· Hondenrassen die gefokt worden voor het drijven van schapen, moeten vaak door heidestruiken en ander struikgewas heen om de schapen bij elkaar te houden. Het lange haar is dan bedoelt als bescherming voor de ogen, zodat er geen takken in komen.

· Hondenrassen uit de koudere landen hebben vaak een dikke en lange vacht ter bescherming tegen de kou. Door de haren voor de ogen wordt het traanvocht ook beschermd.

Deze honden krijgen meestal geen last van oogziektes door de lange haren.

Ook is het zo dat bij de langharige honden de lange vacht bewust meegenomen kan worden in het fokbeleid door te selecteren op voorouders met veel vacht, waardoor de vacht steeds langer en voller wordt.

Briard met haarspeld

Waarom niet gewoon kortknippen?

Als u de haren bij de ogen gaat kort knippen, let er dan goed op hoe u dit doet. Door nieuw aangroeiende haren kan het zijn dat de haren in het oog groeien en dat dit irritaties en ontstekingen gaat opleveren. Heeft u het kortgeknipt en heeft uw hond er daarna last van? Dan zou ik de haren lekker laten groeien en er een speld in doen.

Ook is het zo dat als u met uw hond wilt gaan showen op de hondenshows, de langharige honden absoluut niet geknipt mogen worden bij de ogen. Dit lange haar hoort er dan echt bij.
 

Waarom dan soms wel kortknippen?

Als u met uw hond niet gaat showen, kunnen er redenen zijn om het haar bij de ogen kort te knippen:

- Het kan prettiger zijn voor ons als mensen om de ogen van uw hond te zien.

- De hond kan er meer zelfvertrouwen door krijgen en minder schrikachtig zijn als de lange loshangende haren zijn zicht belemmeren.
 

Waarom een haarspeld, klem of elastiek bij honden?

Zoals al eerder gezegd, als u wilt gaan showen met uw hond is het niet toegestaan dat de haren bij de ogen geknipt zijn.  Om uw hond toch goed zicht te geven, kunt u buiten het showen om een haarspeld, haarstrik of haarklem indoen.

Het kan ook zijn dat u bewust voor een bepaald ras of uiterlijk kiest. Dan vindt u de lange haren mooi en wilt u hier niet in gaan knippen.

Ook staat het vaak bijzonder. Er zijn heel veel uitvoeringen van haarspelden en zo kunt u uw hond net wat extra’s in het uiterlijk meegeven.

Zo verkoopt Bloesemdroom haarsieraden speciaal voor Halloween, Kerstmis, Pasen en Valentijnsdag.

Tibetaanse Terriër met Halloween haarspeld

Haarspeld, haarelastiek of haarklem?

Er zijn verschillende vormen die u voor uw hond kunt gebruiken:

- Haarspeld

- Haarelastiek

- Haarklem

Ook zijn er grote en kleine spelden/klemmen te koop. Want niet elke hond heeft dezelfde hoeveelheid haar die in een speld/klem moet passen.
 

Waar kunt u op letten bij het kopen van een haarspeld/klem/elastiek voor uw hond?

Heeft uw hond veel haar op zijn kop? De kans dat het haar vast komt te zitten in het stiek als u een elastieken uitvoering gebruikt, is groot. De meeste hondShih Tzu met haarelastiekenelastieken hebben een klein elastiekje en deze zijn hier dan niet geschikt voor. Het haar komt vast te zitten en kan afbreken.

Heeft uw hond heel glad haar? Dan kan het zijn dat een klem, speld of elastiek zo van het haar afglijdt. Wel kunt u dan bijvoorbeeld eerst een elastiekje in het haar doen en dan de haarspeld gebruiken.

Haarspelden passen bij bijna elk type hond als u er op let dat er pinnetjes aan de binnenkant zitten die het haar vastzetten. Het voordeel van haarspelden is dat deze ook in verschillende groottes te verkrijgen zijn.


 

Maar wat als u net die kleine uitvoering mooi vindt?


Als u de kleinere uitvoering veel mooier vindt, is er een handigheidje om de hond dan twee spelden of elastieken in te doen. U maakt dan boven op het kopje van de hond, twee staartjes waar u de speld, klem of elastiek in doet.

Dit wordt ook gedaan bij honden met extreem veel haar op hun kop. Dan is het toch mogelijk om het haar te behouden maar uw hond wel zicht te geven.

Shih Tzu met Kerstspeld

Wat is het verschil tussen hondenhaarspelden en kinderhaarspelden?

Voornamelijk…. de prijs. De haarspelden die u in de winkel koopt die bedoelt zijn voor kinderen, zijn duurder dan de haarspelden die u online voor uw hond kunt kopen.

Ik vermoed dat dit een kwestie van vraag en aanbod is. Er is een grote markt voor kinderhaarspelden, maar naar haarspelden voor de hond moet er soms echt gezocht worden.

Heeft u mijn website gezien en heeft u haarspelden voor kinderen nodig? Dan kunt u voor een leuke prijs, unieke haarspelden kopen of cadeau geven!

Want zoals kinderhaarspelden ook gebruikt kunnen worden voor honden, waarom zou dan een haarspeld die verkocht wordt op een hondensite, niet geschikt zijn voor kinderen? Het voordeel van de hondenspeldjes is ook nog eens dat er meer gekeken is naar de uitvoering van de speld waardoor de kans dat de speld goed blijft zitten, groter is.


 

Heeft u nog meer vragen?

Stel ze dan gerust. Ik zal proberen u een antwoord te geven.

Bloesemdroom

www.bloesemdroom.net

https://www.facebook.com/Bloesemdroom


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN